Recept na úžasný Germknödel

Zobrazit všechny recepty

Jako další recept jsme si pro vás připravili pravý rakouský Germknödel. Jedná se velký kynutý knedlík, který je plněný povidly a je bohatě zalitý vanilkovou omáčkou a zasypaný mákem. Recept pro opravdové milovníky sladkého.

V Rakousku se s tímto výborným pokrmem setkáte hlavně na sjezdovkách, kde si ho po náročném dni na lyžích určitě zasloužíte.

Suroviny

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • 30 g cukru krupice
  • 25 g másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 4 - 8 lžiček švestkových povidel
  • 3 lžíce mletého máku na posypání

Omáčka

  • 1 - 2 kusy vanilkového lusku
  • 500 ml šlehačky
  • 60 g cukru krupice
  • 4 žloutky

Postup

V malé misce si rozmícháme ve vlažném mléce droždí společně s cukrem krupicí a chvíli necháme odstát. Jakmile se na směsi začne tvořit pěna přimícháme vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.

Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs s droždím. Vypracujeme hladké těsto (musí se při hnětení odlepovat od stěny). Misku zakryjeme a těsto necháme při pokojové teplotě 60-90 minut kynout.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejné části. Vytvarujeme z těsta placičky a doprostřed nandáme 1-2 lžíce povidel. Vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme, aby nám povidla nevytekla.

Knedlíky necháme ještě 10 minut dokynout. Poté je vaříme 18 minut v páře. Na pařák je umístěte dostatečně od sebe - při vaření zvětší svůj objem.

Mezitím co se knedlíky vaří, připravíme si vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka, která dáme společně se šlehačkou do středně velkého hrnce. Přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile začne šlehačka vřít, stáhneme z ohně a necháme ve směsi 5 minut vylouhovat vanilkový lusk.

Ve větší misce vidličkou prošleháme žloutky, které za stálého míchání přilijeme do směsi se šlehačkou. Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník a vrátíme zpět do hrnce na oheň. Za stálého míchání pak zahříváme až do zhoustnutí (směs nesmí vřít).

Knedlík nandáme do hlubšího talíře, bohatě zalijeme vanilkovou omáčkou, zasypeme mákem a podáváme.

Recept na úžasný Germknödel č.1
Recept na úžasný Germknödel č.2

Doplňte naši databázi rakouských receptů o úplné novinky nebo fotografie povedených kousků. Stačí napsat na info@apartmanaustria.cz. Dobrou chuť!

Zobrazit všechny recepty