Recept na úžasný Germknödel
Jako další recept jsme si pro vás připravili pravý rakouský Germknödel. Jedná se velký kynutý knedlík, který je plněný povidly a je bohatě zalitý vanilkovou omáčkou a zasypaný mákem. Recept pro opravdové milovníky sladkého.
V Rakousku se s tímto výborným pokrmem setkáte hlavně na sjezdovkách, kde si ho po náročném dni na lyžích určitě zasloužíte.
Suroviny
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 100 ml vlažného mléka
- 30 g cukru krupice
- 25 g másla
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 4 – 8 lžiček švestkových povidel
- 3 lžíce mletého máku na posypání
Omáčka
- 1 – 2 kusy vanilkového lusku
- 500 ml šlehačky
- 60 g cukru krupice
- 4 žloutky
Postup
V malé misce si rozmícháme ve vlažném mléce droždí společně s cukrem krupicí a chvíli necháme odstát. Jakmile se na směsi začne tvořit pěna přimícháme vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs s droždím. Vypracujeme hladké těsto (musí se při hnětení odlepovat od stěny). Misku zakryjeme a těsto necháme při pokojové teplotě 60-90 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejné části. Vytvarujeme z těsta placičky a doprostřed nandáme 1-2 lžíce povidel. Vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme, aby nám povidla nevytekla.
Knedlíky necháme ještě 10 minut dokynout. Poté je vaříme 18 minut v páře. Na pařák je umístěte dostatečně od sebe – při vaření zvětší svůj objem.
Mezitím co se knedlíky vaří, připravíme si vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka, která dáme společně se šlehačkou do středně velkého hrnce. Přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile začne šlehačka vřít, stáhneme z ohně a necháme ve směsi 5 minut vylouhovat vanilkový lusk.
Ve větší misce vidličkou prošleháme žloutky, které za stálého míchání přilijeme do směsi se šlehačkou. Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník a vrátíme zpět do hrnce na oheň. Za stálého míchání pak zahříváme až do zhoustnutí (směs nesmí vřít).
Knedlík nandáme do hlubšího talíře, bohatě zalijeme vanilkovou omáčkou, zasypeme mákem a podáváme.
Další rakouské recepty
Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau
Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau Pro milovníky halušek tu máme rakouskou verzi se sýrem z Pinzgau. Suroviny 400 g polohrubé mouky 1 lžička …
Tyrolský Gröstl
Tyrolský Gröstl Tyrolský Gröstl je tradiční rakouské jídlo na pánvi, které je obvykle vyrobené z vařených brambor a nakrájených kousků hovězího nebo vepřového masa. Suroviny …
Kaiserschmarren – Císařský trhanec
Kaiserschmarren – Císařský trhanec Zkuste si udělat oblíbené jídlo mocnáře Františka Josefa I. Traduje se, že jídlo vzniklo jako nepovedený pokus císařovny Sissi připravit svému …