Kaiserschmarren - Císařský trhanec

Zobrazit všechny recepty

Zkuste si udělat oblíbené jídlo mocnáře Františka Josefa I. Traduje se, že jídlo vzniklo jako nepovedený pokus císařovny Sissi připravit svému choti palačinku. Palačinka se jí potrhala na kousky, ale starému pánovi jídlo i tak zachutnalo.
Až trhanec ochutnáte můžete také navštívit kapli zasvěcenou císařovně Sissi na vrcholu Schmittenhöhe, která je hned za humny - o tomto nádherném výletě se dozvíte zde.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 350 až 400 ml mléka
  • 180 až 200 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • trocha rumu
  • špetka nastrouhané kůry z citronu
  • špetka soli
  • 50 g másla na smažení
  • 1 lžíce másla nakrájeného na hoblinky a krystalový cukr na zkaramelizování
  • moučkový cukr a mletá skořice na posypání

Postup

Rozinky namočíme do rumu a necháme je alespoň 15 minut odpočívat. Žloutky oddělíme od bílků. Mléko, žloutky, citronovou kůru, vanilkový cukr a mouku vymícháme do hladkého těsta.

Z bílků, cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který na povrchu tvoří špičky. Bílkový sníh opatrně vmícháme do připraveného těsta.

V pánvi vhodné do trouby rozpustíme 50 g másla. Do pánve vlijeme těsto a po minutě až dvou ho posypeme rozinkami. Vložíme do trouby, předehřáté na 180 stupňů. Až začne palačinka lehce hnědnout, obracečkou ji otočíme a pečeme opět než začne lehce hnědnout.

S pomocí dvou vidliček palačinku roztrháme na menší kousky a její povrch posypeme hoblinkami másla a krystalovým cukrem. Nastavíme na troubě funkci "pečení shora" a cukr necháme zkaramelizovat. Císařský trhanec je možné usmažit i na sporáku a na závěr ho nechat zkaramelizovat pod poklicí.

Hotový trhanec přendáme na talíře, posypeme moučkovým cukrem a skořicí a servírujeme s rozvařeným ovocem nebo ovocným kompotem.

Dobrou chuť!

Císařský trhanec

Doplňte naši databázi rakouských receptů o úplné novinky nebo fotografie povedených kousků. Stačí napsat na info@apartmanaustria.cz. Dobrou chuť!

Zobrazit všechny recepty