Kaspressknödel - knedlíčky se sýrem nejen do polévky

Máte rádi polévky? Pak vyzkoušejte tuhle typickou rakouskou pochoutku! Na svahu za 6,50 Eur za porci, doma pro všechny.

Suroviny

  • 220-250 gramů sušeného pečiva nebo 300 gramů čerstvého pečiva – nakrájeného na kostky,
  • 100 ml mléka,
  • 150 gramů sýra, který lze strouhat,
  • 1 cibuli,
  • 4 vejce,
  • 75 gramů másla,
  • špetka soli a špetka pepře,
  • hrst zelené hladkolisté petrželky,
  • olej na opékání (asi 100 ml)
Kaspressknödelsuppe

Postup

Pečivo budeme potřebovat nakrájené na středně velké kostky. U suchého pečiva je to jednodušší, u toho čerstvého rozložte kostky na plech a nechte jej vyschnout. Můžete využít troubu k urychlení sušení.

Pokračujeme! Cibuli oloupejte a najemno ji nakrájejte. S cibulí dejte do pánve máslo a špetku soli. Cibule se bude opékat asi 4-5 minut – neměla být dozlatova, ale stačí, aby změkla. Poté ji nechte vychladnout.

Do misky nastrouhejte nahrubo sýr, přidejte nasekanou pažitku a celé rozkvrdlané vejce. Směs promíchejte s pečivem, přidejte vystydlou cibuli s máslem, přilejte mléko – zkrátka vše dejte dohromady. Dochuťte ještě špetkou soli a pepřem. Asi 10 minut nechte směs odpočinout.

Těsto na knedlíky vyjde asi na 6-8 knedlíků. Těsto tedy rozdělte na požadovaný počet knedlíků, vytvarujte placky (jako karbanátek) necelé 2 cm vysoké. V pánvi pak rozehřejte olej (ne naplno, protože knedlíky budeme opékat zvolna).

Opékání trvá asi 3-4 minuty z každé strany, dokud knedlíky nezezlátnou. Hotové dílo nechte okapat, vysušte papírovým ubrouskem.

Kaspressknödel lze podávat se salátem, masem, sýrem. Nejlepší jsou ale s hovězím vývarem.

Další rakouské recepty

Pinzgauer Kasnocken - sýrové halušky z Pinzgau Recepty

Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau

Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau Pro milovníky halušek tu máme rakouskou verzi se sýrem z Pinzgau. Suroviny 400 g polohrubé mouky 1 lžička ...
Přečíst
Recept na úžasný Germknödel Recepty

Recept na úžasný Germknödel

Recept na úžasný Germknödel Jako další recept jsme si pro vás připravili pravý rakouský Germknödel. Jedná se velký kynutý knedlík, který je plněný povidly a ...
Přečíst
Tyrolské špekové knedle Recepty

Tyrolské špekové knedle

Tyrolské špekové knedle Tyrolské špekové knedle jsou v celém Rakousku velmi oblíbené. Podávají se v polévce (vývaru), jako příloha k zelí nebo k různým masům. ...
Přečíst
Přejít nahoru