Kaspressknödel - knedlíčky se sýrem nejen do polévky
Máte rádi polévky? Pak vyzkoušejte tuhle typickou rakouskou pochoutku! Na svahu za 6,50 Eur za porci, doma pro všechny.
Suroviny
- 220-250 gramů sušeného pečiva nebo 300 gramů čerstvého pečiva – nakrájeného na kostky,
- 100 ml mléka,
- 150 gramů sýra, který lze strouhat,
- 1 cibuli,
- 4 vejce,
- 75 gramů másla,
- špetka soli a špetka pepře,
- hrst zelené hladkolisté petrželky,
- olej na opékání (asi 100 ml)
Postup
Pečivo budeme potřebovat nakrájené na středně velké kostky. U suchého pečiva je to jednodušší, u toho čerstvého rozložte kostky na plech a nechte jej vyschnout. Můžete využít troubu k urychlení sušení.
Pokračujeme! Cibuli oloupejte a najemno ji nakrájejte. S cibulí dejte do pánve máslo a špetku soli. Cibule se bude opékat asi 4-5 minut – neměla být dozlatova, ale stačí, aby změkla. Poté ji nechte vychladnout.
Do misky nastrouhejte nahrubo sýr, přidejte nasekanou pažitku a celé rozkvrdlané vejce. Směs promíchejte s pečivem, přidejte vystydlou cibuli s máslem, přilejte mléko – zkrátka vše dejte dohromady. Dochuťte ještě špetkou soli a pepřem. Asi 10 minut nechte směs odpočinout.
Těsto na knedlíky vyjde asi na 6-8 knedlíků. Těsto tedy rozdělte na požadovaný počet knedlíků, vytvarujte placky (jako karbanátek) necelé 2 cm vysoké. V pánvi pak rozehřejte olej (ne naplno, protože knedlíky budeme opékat zvolna).
Opékání trvá asi 3-4 minuty z každé strany, dokud knedlíky nezezlátnou. Hotové dílo nechte okapat, vysušte papírovým ubrouskem.
Kaspressknödel lze podávat se salátem, masem, sýrem. Nejlepší jsou ale s hovězím vývarem.
Další rakouské recepty
Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau
Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau Pro milovníky halušek tu máme rakouskou verzi se sýrem z Pinzgau. Suroviny 400 g polohrubé mouky 1 lžička …
Recept na úžasný Germknödel
Recept na úžasný Germknödel Jako další recept jsme si pro vás připravili pravý rakouský Germknödel. Jedná se velký kynutý knedlík, který je plněný povidly a …
Tyrolské špekové knedle
Tyrolské špekové knedle Tyrolské špekové knedle jsou v celém Rakousku velmi oblíbené. Podávají se v polévce (vývaru), jako příloha k zelí nebo k různým masům. …